Friday, 2018-12-14, 6:28 AM
Welcome Guest | RSS

Welcome to Belo Blato

Main » 2013 » January » 23 » Paori spremni i za turiste
2:05 AM
Paori spremni i za turiste

Dunavski turistički klaster „Istar 21” i Pokrajinski sekretarijat za privredu, u okviru projekta „ Bogatstvo različitosti”, izabrali su 14 vojvođanskih sela

koja će se naći u zvaničnoj turističkoj ponudi Vojvodine u segmentu - seoski turizam.

Na konkurs se prijavilo 45 vojvođanskih sela, a sertifikati o uslovima za seoski turizam na Sajmu turizma u Novom Sadu uručeni su selima: Belo Blato, Skorenovac, Bački Monoštor, Banoštor, Golubinci, Kovilj, Stapar, Turija, Stari Slankamen, Krčedin, Donji Tavankut, Totovo Selo, Gudurica i Selenča. Uz sertifikate, potpredsednik Vlade Vojvodine, Ištvan Pastor dao je i obećanje da sela koja su izabrana, mogu da računaju na punu podršku Pokrajine, koja će u narednom periodu pratiti njihov razvoj.

- Nakon obilaska svih sela koja su se prijavila na konkurs, odabrana su mesta koja već imaju šta da ponude gostima, dok smo i sva ostala klasifikovali uz napomene šta bi trebalo dodatno uraditi kako bi se i ona našla u zvaničnoj turističkoj ponudi Vojvodine - rekao je Pastor. Prema njegovim rečima, program je nazvan „Bogatstvo različitosti” jer upravo je različitost velika poziciona prednost Vojvodine, od koje se može napraviti turistički proizvod.

- Sela koja su izabrana u ovom prvom krugu, osim pismenog priznanja, dobiće dodatnu pažnju od Pokrajine, koja će pokušati da im pomogne da zaokruže svoje turističke ponude, a zatim i da ih uz pomoć pokrajinske administracije plasiraju tako što će im biti omogućeno da se pojavljuju na turističkim berzama - rekao je Pastor.

Komisija, u čijem sastavu su bili predstavnici desetak pokrajinskih institucija, u obilasku je provela tridesetak dana, a prilikom izbora posebno se cenio prvi utisak, koji podrazumeva seoski ambijent, čistoću sela i doček, zatim pristup selu u smislu kvaliteta saobraćajnica i putne signalizacije. Bitni kriterijumi za izbor bili su još multikulturalnost zajednice, atraktivnost turističkih znamenitosti, prirodne i kulturno-istorijske vrednosti. Komisija je ocenjivala i kulturno nasleđe kroz narodne nošnje, muzički folklor, tradicionalnu arhitekturu i prisustvo starih zanata. Poseban segment u ocenjivanju objekata posvećen je kuhinji, kako samom prostoru za obedovanje tako i autentičnosti gastronomskih specijaliteta. Dodatne bodove lokacijama donosili su prateći sadržaji poput mogućnosti vožnje čamcem, fijakerima, rekreacije, kao i postojanje etno-kuće ili suvenirnice. U konačnu ocenu komisije ušli su i ljudski resursi, odnosno zainteresovanost lokalnog stanovništva, gostoljubivost, stručnost kadrova i iskustvo sa turistima.

Izabrana vojvođanska sela, po oceni komisije, već narednog proleća mogu postati interesantne destinacije za đački turizam i vikend turizam za porodice iz naše zemlje. Adekvatnom promocijom veoma brzo mogu se privući i turisti iz regiona, ali i zemalja EU. Ovi sertifikati izabranim selima obezbediće veću uposlenost lokalnog stanovništva, stimulisati mlade, žene i nezaposlene da ostanu na selu i doprinesu razvoju svojih opština, poboljšaju plasman lokalnih proizvoda i podignu svest seoskog življa o neophodnosti očuvanja životne sredine. Za narednu godinu najavljen je novi konkurs, na kojem će sela koja u ovom krugu nisu izabrana, imati priliku da dopune svoju ponudi i dobiju priznanje da su spremni za prijem turista.

Na čekanju 12 sela

Pored sela koja su dobila potvrdu da su odmah spremna da prime turiste, komisija je izabrala i 12 vojvođanskih sela koja uz neophodnu doradu, odnosno podršku, koju je Pastor obećao, imaju šanse da uskoro i sama postanu deo zvanične turističke ponude Vojvodine. To su: Velebit, Deronje, Svilojevo, Panonija, Maradik, Erdevik, Češko Selo, Ruski Krstur, Šatrinci, Stara Moravica, Bačko Novo Selo i Hrtkovci.

Futog i Mokrin ocenjeni su kao sela sa potencijalima za manifestacioni turizam. Za nautički turizam na Tamišu podršku, ali uz dopunu koju treba sačiniti u narednom periodu, dobili su Idvor, Orlovat, Tomaševac, Botoš, Jabuka i Baranda. Za Dunav istu ocenu dobili su Čelarevo, Čortanovci, Mladenovo i Neštin. Za eko i rekreativni turizam prelaznu ocenu dobili su Vrdnik, Deliblato, Šušara, Bukovac i Šajkaš.

Kobasice na kilometre

TURIJA: „Kobasicijada” je proslavila ovo selo u srcu Bačke koje se smatra jednim od najbogatijih u Vojvodini. Sa najjačom poljoprivrednom mehanizacijom u Srbiji, Turinci obrađuju 2.000 hektara svoje zemlje i još 13.000 tuđe. Danas u njoj pretežno žive Srbi i veoma mali broj Mađara i Roma. Turisti mogu odsesti u domaćinstvima sa kategorisanim smeštajem nadomak kanala i odatle se čamcima u opuštaućoj vožnji uputiti ka „Salašu u malom ritu” gde ih čeka pržena babuška tek skinuta sa udice.

Biciklom i do Hrvatske

BAČKI MONOŠTOR: Nazivaju ga i „Kapijom gornjeg Podunavlja”. Naseljen je Šokcima iz zaleđa Dalmacije, a nalazi se 15 km od Sombora, ušuškan među šumama i dunavskim rukavcima. Gurmanima pored ribljeg i drugih paprikaša nudi dimljenu mariniranu deveriku i kulen od divljači. Izuzetna je lokacija za ribolovce i poznato područje za posmatranje ptica u Specijalnom rezervatu prirode „ Gornje Podunavlje”. U selu ima nekoliko etno kuća, a kroz centar prolazi biciklistička staza „ Panonski put mira” koja spaja Sombor i Osijek.

Gde Dunav ljubi Tisu

STARI SLANKAMEN: Jedno od najstarijih mesta u Sremu smešteno u podnožju ogranka Fruške gore, preko puta ušća Tise i Dunava. Na prvi pogled se izdvajaju peščane obale i ade, ušće dveju reka i čuveni izvor slane lekovite vode. Pravoslavnu crkvu Svetog Nikole, jednu od najstarijih u Sremu podigao je Zmaj Ognjeni Vuk, a u selu se nalazi i rodna kuća Đorđa Natoševića. Hiljadama godina navejavani lesni profili u ovom selu jedinstven su geološki lokalitet u Evropi i jedan od tri najvrednija lokaliteta ovog tipa u svetu. Selo ima dve marine, brod za vožnju turističkih grupa i odlične čarde sa prenoćištem.

Buđenje po taktu seoskog kovača

SKORENOVAC: Sekeljski Mađari iz Bukovine u Rumuniji danas čine većinsko stanovništvo u ovom selu. Zahvaljujući stogodišnjoj izolovanosti od matice uspeli su da sačuvaju svoj specifičan dijalekt, nošnju, običaje, kuhinju i pismo koje datira iz 15. veka. U ovom selu u blizini Kovina, idilu upotpunjavaju krda krava koje se posle podne vraćaju sa ispaše, đermovi i zvuci čekića seoskog kovača. Skorenovčani su bogato opremili etno kuću, dok okosnicu turizma čini domaćinstvo Erne sa restoranom poznatim po specijalitetima ispod sača.

Fruškogorski špriceri

BANOŠTOR: Banoštorci se mogu pohvaliti izvrsnim vinima koja se mogu probati u nekoliko poznatih fruškogorskih vinarija. Za vreme berbe gosti mogu prisustvovati tradicionalnom gaženju grožđa ali i aktivno učestovati u tome. Mogu naučiti i sve o starim zanatima naročito o trukovanju i vezu. Pravoslavni hram spada među pet najstarijih crkava u Sremu, a katolička crkva je nekada bila sedište sremskih biskupa i benediktanski manastir.

Slamna remek-dela

TAVANKUT: Selo na severu Bačke proslavile su samouke žene slamarke, koje na jedinstven način izrađuju slike od slame sa motivima iz života Bunjevaca. Ono što ova dela čini jedinstvenim u svetu je trodimenzionalni efekat i specifičan način izrade pletiva koji je sačuvan u izvornom obliku, a karakterističan je samo za ovu regiju. Naseljavaju ga Hrvati i Bunjevci, poreklom iz zapadne Hercegovine. U ovom selu gosti se susreću sa njihovim specifičnim običajima i tradicionalnim gostoprimstvom.

Baškario se i Karađorđe

GOLUBINCI: U ovom vojvođanskom selu, smeštenom u ruzmarinskom Sremu, najstariji i najznačajniji kulturno-istorijski objekat je dvorac Šlos iz 1767. godine, koji je svojevremeno pohodio i vožd Karađorđe. Golubinci su karakteristični po kotobanjama koje predstavljaju pravo remek-delo narodnog graditeljstva. Turistima su na rasplaganju etno kuća „Nostalgija” u Ulici „Prkos” sa arhaičnim eksponatima sa prostora bivše Jugoslavije i odličnim restoranom makedonske i vojvođanske kuhinje. Do atraktivnog izletišta sa pudarskim kućicama bez vode i struje, smeštenog u blizini veštačkog jezerceta, stiže se putem kroz brojne voćnjake i vinograde.

Na gruntu mađarskog plemića

TOTOVO SELO: Osnovao ga je Tot Jožef, veleposednik i ugarski poslanik, koji je svoje posede ostavio crkvi i meštanima. Selo se nalazi na samoj granici sa Mađarskom, u blizini banje Kanjiže i Palića. U renoviranom letnjikovcu Jožefa Tota smešteni su recepcija za prihvat turista, internet kafe, manja sala za sastanke i deo opremljen sačuvanim predmetima porodice Tot. Kuća ima više od 1.200 eksponata iz perioda kada je ovo bilo aktivno seosko domaćinstvo i stalnu postavku opreme za stare zanate, kao i neobične muzičke instrumente.

Selo sa sedam jezika

BELO BLATO: Sa 20 nacionalnih zajednica i sedam jezika u aktivnoj upotrebi predstavlja najbolji primer vojvođanske multietničnosti. Izuzetno raznovrsna kuhinja, specifična muzika i folklor daju poseban kolorit ovoj maloj, uređenoj i harmoničnoj sredini. Očuvani su stari zanati poput izrade narodnih nošnji, korparstvo-prućarstvo, gradnja paorskih peći, trščarstvo po kojem je Belo Blato nadaleko poznato. Gostima se nudi i vožnja biciklima koji se iznajmljuju u selu, posmatranje ptica i sportski ribolov.

Vinogradi blagorodni

GUDURICA: Nalazi se na obroncima Vršačkih planina, u najvećem vinogradarskom području u Srbiji . Pre Drugog svetskog rata naseljeno nemačkim stanovništvom, posle rata u njega su doseljeni Slovenci , a danas u njemu živi 16 nacija. U centru sela nalazi se barokna Katolička crkva u kojoj župnik grkokatolik obavlja službu na mađarskom, rumunskom, srpskom i hrvatskom jeziku. Tu je i Muzej Roberta Hamerštila, jednog od najvećih slikara na svetu koji je rođeni Vrščanin, a živeo je u Gudurici.

Sremska kujna na Zekinom salašu

KRČEDIN: Okružen vinogradima, prostire se na južnom delu istočne padine Fruške gore. Stanovništvo je pretežno srpsko ali kroz vekove doseljavali su se Slovaci i Romi. Na „ Zekinom salašu”, restauriranom paorskom domaćinstvu nalazi se bogato opremljen vinski podrum, letnja bašta i galerija za održavanje različitih skupova. U nekadašnjoj graničarskoj kući je izložba peškira koji se iz ovog dela Srema mogu poneti kao suvenir.

Nakraj sveta

KOVILj: Nedaleko od Novog Sada, u ovom mestu, osnovanom još u 13. veku, danas zajedno živi desetak nacija. Turisti mogu da posete lokalitet „Arkanj” na Dunavu sa nadaleko čuvenom čardom „Na kraju sveta”. Posebno je atraktivna vožnja čamcima među lokvanjima uz pratnju labudova i poglede roda i orla belorepana. U kući vina „Do kraja sveta” piju se vina iz buradi od francuskog oraha, a uspomene na dudovu rakiju neguje se kroz manifestaciju „Parastos dudu”. Tu su i rodne kuće Laze Kostića, Aksentija Marodića i Spomen dom Ilije Nešina.

Dunavski gusari

STAPAR: Još od 18. veka Staparci su zbog čestih napada na nemačke brodove, poznati kao Dunavski gusari zbog čega su proterani na današnje mesto u tromeđi Sombora, Apatina i Odžaka. Ovo je jedino selo u Srbiji koje ima svoju rasu golubova - staparskog letača, a vekovima je bilo čuveno po tkaljama, prvoklasnim ćilimima i harmonikašima. Turistički aduti su mu fijakeri i konji, a za turiste željne izazova i avanture organizuje se panoramsko razgledanje okoline malim avionom.

Tradicionalno oblačenje mlade

SELENČA: Pre 250 godina u ovo selo na teritoriji opštine Bač naselili su se Slovaci koji i danas čine većinsko stanovništvo. Bogato ukrašena nošnja je nešto po čemu se Slovakinje lako prepoznaju ali jedino je u ovom selu sačuvan običaj nošenja „parte” - koju mlada nosi na glavi pred venčanje. Danas je ovo selo poznato po proizvodnji zdrave organske hrane i kudelje koja se prerađuje u gotovo svakom domaćinstvu, koja redovno obilazi i lokalni brica koji po starom običaju radi „po kućama”.

Pripremila: Ljubinka Malešević

Views: 1499 | Added by: emil | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]
Login form
Login:
Password:
pratite nas
instagram
Instagram
chat
novi video
00:09:22

STUDIO AGM / KAŠTEL EČKA GRADOLOGIJA

  • Views:
  • Total comments: 0
  • Rating: 0.0
Search
w2u
kursna lista
pecanje
izlet
mamci za pecanje
prijatelji sajta
Statistics

Ukupno online: 1
Gosti: 1
Korisnici: 0