Tuesday, 2017-09-26, 12:49 PM
Welcome Guest | RSS

Welcome to Belo Blato

Main » 2013 » March » 16 » DAN MATERNjEG JEZIKA
1:13 PM
DAN MATERNjEG JEZIKA

OSNOVNA ŠKOLA „BRATSTVO-JEDINSTVO” U BELOM BLATU

01 mart 2013


Zemlje članice  Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) obeležavaju 21. februara međunarodni Dan maternjeg jezika. Ovaj datum je edukativnim programima i izložbom obeležen i u Osnovnoj školi „Bratstvo-jedinstvo” u Belom Blatu.

- Cilj ovih aktivnosti jeste promocija lingvističke kulture i raznovrsnosti, kao i zbližavanje naroda i razvijanje tolerancije unutar mnogonacionalnih zajednica – kaže direktor škole Milan Nedeljkov. Po njegovim rečima, Belo Blato je poznato po neobičnoj jezičkoj šarolikosti.

-  Slovački, mađarski, bugarski, srpski i  romski su najdominantniji, ali se ovde, iz pijeteta prema Nemcima, prvim stanovnicima ovog sela, govori i nemački jezik. Žitelji sa prezimenima Majer, Špejers, Antman ili Melker svakako ukazuju određenu povezanost sa tim  jezikom. U poslednje vreme, naravno u šali, Beloblaćani kažu da im je zajednički jezik opšte komunikacije u stvari „beloblatski" jezik. To je zajednički jezik posebne emocije, onaj koji dolazi iz dubine duše - panonski predački esperanto – kaže Milan Nedeljkov.

Views: 663 | Added by: emil | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]
Login form
Login:
Password:
pratite nas
instagram
Instagram
chat
novi video
Search
w2u
kursna lista
pecanje
izlet
mamci za pecanje
prijatelji sajta
Statistics

Ukupno online: 1
Gosti: 1
Korisnici: 0