Monday, 2018-10-15, 10:21 PM
Welcome Guest | RSS

Welcome to Belo Blato

Main » 2013 » April » 8 » "Evropsko selo"
10:22 AM
"Evropsko selo"
Pozdrav svim fanovima Belog Blata !
Raduje nas što ćemo i mi , iz škole, biti umreženi u našu zajedničku priču o svim lepim dešavanjima u selu i školi...Kao lajtmotiv našeg " uključenja" jeste jedna izvanredna aktivnost-manifestacija koja će se održati 10. maja ove godine, na centralnom zrenjaninskom trgu. Radi se o manifestaciji pod nazivom" Evropsklo selo" čiji je cilj da se i mi "učlanimo" , doduše nezvanično i na jedan virtualni način, u EU. Naime, sve škole, ili skoro sve, opštine Zrenjanin predstavljaće po jednu zemlju, članicu EU, što će biti prilika da se deca upoznaju detaljnije sa svojim širim okruženjem.Ta ideja je začeta od strane tomaševačke škole( dobrim delom od strane njihovog direktora)i prošle godine je održana prva manifestacija. Mi ove godine predstavljamo Mađarsku,našeg severnog suseda. Svakako da je jedan deo meštana Beog Blata značajno upoznat sa specifičnostima Mađarske,njenom kulturnom i duhovnom baštinom, ali je ovo prilika da se svi upoznamo sa ovom lepom zemljom... Za početak vas upućujemo na facebook stranu na kojoj možete pogledati naše dosadašnje aktivnosti. Pored toga i na vašem sajtu ćemo prikačiti nekoliko interesantnih fotki,upravo sa priprema za tu manifestaciju...
Toliko za ovo naše prvo oglašavanje, veliki poz. iz beloblatske škole.Mađarska-zemlja pusta, čardaša i ljutih paprikaša!
Istorija Mađara vezana je za istoriju Panonske nizije.Kao nomadski narod, Mađari su bili dobri jahači, temperamentni i organizovani . U arei, gde su se kretali, to je bila značajna prednost. Antropološki, narod koji se u IX veku doselio u Panoniju bio je različitog porekla. Jezik im je ugro-finske strukture i nema etimološke sličnosti sa jezicima ostalih naroda u okruženju.Naselili su se kao savez plemena: sedam mađarskih i tri hazarska. Tih sedam mađarskih plemena, generički posmatrano, čine jezgro buduće države, a u modernoj istoriji definišemo ih kao „Sedam vezira ". Temelj savremene mađarske države postavio je Arpad, a njegov potomak Stefan I ( Ištvan) postao je prvi krunisani kralj Mađara. Današnja država Mađarska ima oko deset miliona stanovnikak, to je zemlja pusta i brežuljaka i graniči se sa sedam država, između ostalih i sa Srbijom. Veze Srbije i Mađarske bile su veoma dinamične, vrlo često komplikovane i zavisile su od istorijskih događaja. Često, te veze i nisu direktno zavisile od samih država, Mađarske i Srbije, i bile su uslovljene ili diktirane različitim interesima velikih sila. Ono što je nesporno jeste činjenica da su naši narodi bili upućeni jedni na druge, da su imali dosta zajedničkih životno-istorijskih dodirnih tačaka, te da su po prirodi stvari ( prostor u kom su se kretali, stvarali i živeli) bili predodređeni da razvijaju i uspostavljaju tolerantne odnose. Nekada je to bilo teško, s obzirom na ineterese velikih sila, ali je vreme pokazalo da je suživot potreban i moguć, tako da se sada apsolutno može govoriti o viskokom stepenu tolerancije svih naroda Panonske nizije. U našem selu je znatan broj pripadnika mađarske nacionalne zajednice, samim tim i učenika u školi. Iz toga proizilazi da je nama svima kultura i tradicija Mađara bliska i poznata, a ovo je prilika ( kroz projekat „ Evropsko selo" ) da se još više , eventualno malo detaljnije, upoznamo sa tom susedskom zemljom.
Ono što radimo, pored učeničke senzibilizacije i edukativne dimenzije, predstavićemo Mađarsku i onima koji nisu do sada bili u prilici da ovu lepu zemlju posmatraju i vide na ovaj način!
To ćemo pokušati kroz naše priloge o životu naše škole i sela, kojih je već bilo, i koje ćemo „ kačiti" i u narednom periodu....
Pozdrav svim „ Panoncima"od učenika beloblatske škole!

Attachments: Image 1
Views: 779 | Added by: beloblatska | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Login ]
Login form
Login:
Password:
pratite nas
instagram
Instagram
chat
novi video
00:09:22

STUDIO AGM / KAŠTEL EČKA GRADOLOGIJA

  • Views:
  • Total comments: 0
  • Rating: 0.0
Search
w2u
kursna lista
pecanje
izlet
mamci za pecanje
prijatelji sajta
Statistics

Ukupno online: 1
Gosti: 1
Korisnici: 0